Groente onder de loep: aardpeer
De aardpeer was in de tijd van de oorlog een veel gekweekte en gebruikte groente. Langzaam nam de aardappel deze populariteit echter over. De Fransen kennen hem als ‘topinamboer’.
Het is geen gemakkelijke knol om te schillen maar hij is zo lekker en zeer voedzaam. De plant is het broertje van de zonnebloem. Plant je hem uit, dan krijg je een 2 tot 3 meter hoge plant met mooie gele bloemen in het najaar. Opgelet: hij is ook opgenomen in de lijst van invasieve planten en bijgevolg is het verboden hem aan te planten als sierplant.
PLANTGOED:
Aardpeerplantjes maken deel van het vaste plantenassortiment van de Boerderij. Plantjes zijn in aanbieding vanaf begin maart. Welkom op onze kruiderij.
BEREIDING:
Je mag de aardpeer schillen, maar dit hoeft niet. Afborstelen en kort koken of bakken in de schil gaat vlotter. Rauw kun je aardpeer ook eten, dan heeft hij een nootachtige smaak. Gekookt is hij vergelijkbaar met artisjokbodems of schorseneren.
GEZONDHEIDSVOORDEEL:
Aardpeer bevat behoorlijk wat eiwit, mineralen (o.a. fosfor en kalium, calcium, ijzer en magnesium), vitamine A en C en niet-zoete suikers (koolhydraten) in de vorm van inuline, dat niet door ons lichaam wordt opgenomen en dus geschikt is voor diabetici.
Aardpeer zit deze week in onze groentepakket. Bestel het hier.
(bron: Velt)